De ce nu ar trebui să arunci bateria telefonului tău vechi
Dacă ești un om obișnuit, probabil că încă mai ai undeva, printr-un sertar ascuns, un telefon vechi pe care s-a așternut tot praful din lume.
De asemenea, pentru că ocupă loc degeaba, probabil că iei în calcul ideea de a-l duce la reciclat.
Un studiu sugerează că s-ar putea să existe o utilizare mai înțeleaptă de atât: bateria unui telefon vechi și complet depășit de era smartphone-urilor ar putea fi folosită pentru a da lumină oamenilor din țările în curs de dezvoltare și zonele defavorizate.
În medie, telefoanele mobile sunt înlocuite la fiecare doi ani, dar bateriile pe bază de litiu-ion din interiorul lor mai pot fi folosite chiar și cinci ani. Ceea ce înseamnă că sfârșesc aruncate sau reciclate chiar dacă mai au energie în ele.
Boucar Diouf, cercetător la Universitatea Kyung Hee din Seoul, a descoperit că bateriile ar putea fi folosite pentru lămpi solare LED. În țările în curs de dezvoltare, lămpile funcționează pe bază de kerosen, o substanță care poate deveni periculoasă în anumite circumstanțe. În plus, lumina pe care o asigură nu e constantă, iar fumul e toxic, după cum scrie autorul în studiul publicat în Journal of Renewable and Sustainable Energy.
Pentru a testa ideea, Diouf a folosit o baterie cu litiu-ion pentru a alimenta o lampă solară cu capacitate de 1 Watt, timp de trei ore. Apoi, a schimbat becul cu unul de jumătate de Watt, care oferă lumină mai slabă, dar suficientă pentru citit și scris, iar sistemul a durat și șase ore.
Următorul pas a implicat construirea unui sistem de 12 volți cu ajutorul a trei baterii, o lampă de 5 wați și un panou solar, pentru mai puțin de 25 de dolari. Energia a fost suficientă pentru a lumina o cameră timp de cinci ore pe zi, trei ani la rând, fără mentenanță adițională.
Când bateria moare, panoul solar continuă să funcționeze, iar utilizatorul poate pur și simplu să o înlocuiască. Lămpile solare ar putea tăia din emisiile de carbon generate de lumânări. Diouf estimează că dacă fiecare familie ar înlocui lumânările cu un astfel de sistem, ar putea economisi mai mult de 36.000 de tone de dioxid de carbon pe zi, la nivel global.
Ideea e grozavă, dar cea mai grea parte e reprezentată de punerea ei în practică. Ar trebui setată o infrastructură prin care telefoanele noastre vechi să poată ajunge ușor la cei care au nevoie de ele pentru a-și lumina casele. Când o baterie e reciclată, se economisesc aproximativ 130 de grame de dioxid de carbon, dar când pui trei astfel de baterii într-un sistem, poți oferi unor oameni lumină care nu le pune viețile în pericol.